dinsdag 15 januari 2013

Millefeuille met gegrilde kip en prei

Recept voor 4 personen
Bereidingstijd

Ingrediënten
1 el olie
2 sjalotjes, fijngesneden
1 kruidnagel
1 blaadje laurier
1 el bloem
200 ml slagroom
200 ml runder- of kalfsfond
2 el grote mosterd
1 el scherpe fijne mosterd
100 g gezouten boter
20 g verse dragon (blaadjes en stelen)
geraspte schil van 1 (bio)citroen
6 vellen filodeeg, ontdooid
400 g kipfilet
2 el olie
1 tl venkelzaad, fijngewreven in vijzel
300 g witte deel van prei, in ringen

Voorbereiden
Kan 1 dag van tevoren
Verhit voor de mosterdsaus de olie in een steelpan en bak de sjalot met de kruidnagel en laurier zachtjes 3 minuten. Voeg de bloem toe en bak deze even mee. Schenk de room en de fond erbij en breng al roerend aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken. Verwijder de kruidnagel en het laurierblad, roer de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verhit in een pannetje de boter met de helft van de dragon en de helft van de citroenrasp. Laat een paar minuten trekken op laag vuur. Leg een vel filodeeg uit op een grote plank en bestrijk met gesmolten dragonboter. Leg er 2 vellen bovenop en bestrijk telkens met boter. Herhaal dit. Verwijder de dragonstelen uit de boter en bewaar de rest.
Snijd het gestapelde deeg in 12 stukken. Leg de stukken naast elkaar op de bakplaat en bak ze in de oven in 10 minuten goudbruin en krokant. Laat de deegstukjes afkoelen en bewaar ze in een trommel.

Bereiden: (20 minuten) Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een grillpan op hoog vuur. Snijd de kipfilets in de lengte in plakken van 1 cm. Bestrijk ze met olie en bestrooi ze met het venkelzaad, zout en peper. Grill de plakjes kip 30 seconden aan elke kant en houd ze warm op een voorverwarmd bord, afgedekt met aluminiumfolie. Verwarm de filovelletjes 5 minuten in de oven.
Verwarm de rest van de dragonboter in een steelpan. Voeg de prei, de rest van de citroenrasp en 100 ml water toe en laat de prei 5 minuten zachtjes stoven op matig uur. Schep af en toe door elkaar. Breng op smaak met een beetje zout en peper, laat uitlekken in een zeef en houd warm. Schep in het midden van de borden een beetje prei en leg hierop een stukje filodeeg. Leg hierop weer wat prei met een plakje kip en daarop een stukje filodeeg. Herhaal nog 1 x en sluit af met een deeg. Serveer met de warme mosterdsaus.

Bron: Delicious

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...