zaterdag 16 februari 2013

Bonen-knolselderijsoep

Recept voor 4 personen
Bereidingstijd 2 uur en 15 minuten, wachttijd 12 uur

Ingrediënten
200 g gedroogde witte bonen
1 ui, gesnipperd,
1 knolselderij (ca. 950 g), in blokjes
3 el boter
zout en peper
200 ml slagroom
1/2 groentebouillonblokjes
2 plakken tarwe-roggebrood (ca. 50 g)
4 takjes peterselie, grof gehakt.
1 teentje knoflook, grof gehakt
3 el citroensap
1/4 tl gemalen komijn
chilipoeder
5 el olijfolie extra vierge

Bereiden
Bedek de bonen een avond van tevoren met water en laat ze ca. 12 uur weken. Giet de bonen af en breng ze aan de kook. Kook ca. 1 uur op laag tot middelhoog vuur, tot de bonen zacht zijn.
Houd 4 el selderijblokjes apart. Verhit 2 el boter in een pan en fruit er de ui en de selderijblokjes in. Voeg de bonen inclusief kookvocht toe en breng op smaak met zout en peper. Blus af met ruim 1 liter water en de slagroom. Breng aan de kook, roer de slagroom erdoorheen en kook 15-20 minuten op laag vuur.
Verkruimel intussen het brood. Verhit 1 el boter in een pan en bak de overige selderijblokjes 6-8 minuten in de boter. Voeg het broodkruim toe en bak 4-5 minuten verder. Breng op smaak met zout en neem uit de pan. Doe de peterselie en de knoflook met het citroensap in een mengbeker. Voeg de komijn, zout en een beetje chilipeper toe. Pureer het geheel met de staafmixer en giet de olie er tegelijk bij.
Neem de soep van het vuur en pureer hem met de staafmixer of in een blender. Breng op smaak met zout en peper. Bedruppel de soep met de peterselie-knoflookolie en bestrooi met de croutons.

Bron: Foodies

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...