zondag 14 april 2013

Pompoen-gehaktbrood met vijgen

Recept voor 4-6 personen
Bereidingstijd 30 minuten, oventijd 1 uur, afkoelen 15 minuten

Ingrediënten
1/2 oranje pompoen, in blokjes van 2 cm
2 el olijfolie
150 g gepelde walnoten
50 g boter + extra voor het invetten
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
50 g rijstebloem (toko)
100 ml melk
500 g lamsgehakt (Marokkaanse of Turkse slager)
1,5 tl Chinees vijfkruidenpoeder
150 g gedroogde vijgen, in reepjes
2 eieren

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de pompoenblokjes met de olie en een beetje zout en peper in een kom. Schep goed door elkaar en spreid de blokjes samen met de walnoten uit op een bakblik. Rooster de pompoen en noten 10 min. in de oven. Laat ze even afkoelen. Houd eenderde van de noten apart, hak tweederde grof.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui en knoflook zachtjes 3 min. Voeg de bloem toe, meng goed en bak de bloem 1 min. mee. Schenk de melk in de pan, roer goed en laat het mengsel binden tot een deegbal, keer deze halverwege. Doe de bal in een kom en laat 10 min. afkoelen. Doe het gehakt, vijfkruidenpoeder, tweederde van de vijgreepjes, pompoen, eieren en de grof gehakte walnoot erbij en meng alles goed tot een stevig gehaktdeeg. Hoe beter je kneedt., hoe beter de binding in het gehaktbrood.
Breng het deeg op smaak met zout en peper. Vet de cakevorm in en duw het gehakt stevig in de vorm. Bestrooi de bovenkant met de achtergehouden noten en stukjes vijg. Dek het gehaktbrood af met aluminiumfolie een hierop een gewicht, b.v. een andere bakvorm gevuld met water. Het bewicht zorgt ervoor dat het brood stevig wordt.
Verlaag de oventemperatuur van 180 graden en bak het brood in 50 min. gaar. Verwijder de laatste 50 min. het gewicht en de aluminiumfolie zodat het brood bruin kan worden. Laat het brood 5 min. afkoelen in de vorm en snijd er plakken van. Het kunt het brood ook eerst op een plank storten.

Bron: Delicious

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...