zondag 5 mei 2013

Mokka-hazelnoot slagroomtaart

Nagerecht voor 10 personen
Bereidingstijd 50 minuten + 145 minuten wachttijd

Ingrediënten
150 g hazelnoten
225 g boter, op kamertemperatuur
225 g witte basterdsuiker + 5 el extra
4 eieren
175 g zelfrijzend bakmeel
3 el halfvolle melk
3 sticks espresso oploskoffie
250 g extra pure chocolade 72%, in stukjes
1 bakje mascarpone, 250 g
500 ml slagroom

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bedek de bodem van de springvormen met bakpapier. Rooster de hazelnoten in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Houd 3 el achter voor garnering en hak de rest fijn met een keukenmes. Klop met een mixer de boter met de suiker en vanillesuiker in 5 min. tot een luchtige, lichte massa. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Klop nog 3 min. Klop het bakmeel, de melk, 2 sticks oploskoffie en de gehakte hazelnoten erdoor. Verdeel het beslag over de 2 vormen.
Bak de taartlagen in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Prik de satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat 20 min. afkoelen in de vorm op een rooster en laat vervolgens uit de vorm in 2 uur helemaal afkoelen.
Doe ondertussen de chocolade in een vuurvaste kom of pan. Hang deze in een grotere pan met kokend water, zorg dat de bovenste kom of pan het water niet raakt. Laat de chocolade al roerend smelten (au bain-marie). Verdeel de achtergehouden hazelnoten over een stuk bakpapier. Vouw een cornetje van bakpapier en vul met een 1/3 van de gesmolten chocolade. Zigzag over de hazelnoten zodat er mooie streepjes op de noten ontstaan. Laat de chocolade stollen.
Snijd de afgekoelde taartlagen indien nodig overlangs vlak en recht. Bestrijk 1 laag met de rest van de gesmolten chocolade en laat stollen. Meng de mascarpone met de rest van de oploskoffie en 2 el suiker en verdeel over de chocolade. Dek af met de andere taartlaag. Klop de slagroom met 3 el suiker stijf. Bestrijk de taart rondom met een dunne laag slagroom. Garneer de bovenkant met behulp van de spuitzak met toefjes slagroom. Versier met de gestreepte hazelnoten.

Bron: Allerhande

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...