zondag 20 oktober 2013

Chocolade tartelettes met peren en druiven

Voor 8 stuks
Bereidingstijd 1 uur, wachttijd 5 uur, oventijd 20 minuten

Ingrediënten
250 g + een beetje bloem
125 g + 2 el suiker
1 eierdooier
zout
125 g + een beetje koude boter
250 ml slagroom
200 g pure chocolade
2 rijpe peren (à ca. 250 g)
van 1 citroen
1 zakje vanillesuiker
150 g rode druiven
poedersuiker om te bestuiven

Bereiden
Kneed 250 g bloem, 125 g suiker, de eidooier , een snufje zout, 125 g boter in blokjes en 1 el koud water eerst met de deeghaken van de mixer en vervolgens kort met de hand tot een glad deeg. Vorm tot een rol en snijd hem in 8 plakken.
Rol elke plak deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van 13 cm doorsnede en leg ze in 8 met boter ingevette en met bloem bestoven tartelettevormpjes (10 cm doorsnede). Druk licht aan en prik de deegbodem met een vork meermaals in. Zet ca. 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bak de tartelettes 18-20 minuten onder in de oven. Neem uit de oven en laat ca. 20 minuten afkoelen. Los uit de vormpjes en laat verder afkoelen.
Verwarm de slagroom in een pan. Breek de chocolade in stukjes en smelt ze er al roerend op laag vuur in. Laat afkoelen en zet ca. 1 uur in de koelkast, tot de chocoladeroom begint te stollen.
Schil de peren en snijd ze in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in paartjes. Breng in een groet pan het citroensap, 2 el suiker, de vanillesuiker en 750 ml water aan de kook. Kook de peren er 2-3 minuten in. Neem uit de pan, laat ze goed uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Roer de chocoladeroom kort door en verdeel hem met een eetlepel over de tartelettes. Verdeel de peren en de druiven eroverheen en druk ze licht aan. Zet de tartelettes ca. 45 minuten in de koelkast. Bestuif met poedersuiker en garneer eventueel met citroenmelisse.

Bron: Koken & Genieten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...